GO Magazine

Kabale und Liebe: muziek die je blik verruimt

Deze maand Liron van Daalen. Hij draait al vanaf zijn zesde en geeft feesten sinds hij twaalf jaar oud is.

Die geeft hij samen met twee vrienden uit Breda, waar Van Daalen is geboren en getogen. Naast het opbouwen van de scène in Breda geeft Van Daalen feesten in de Randstad, waar hij (voor het grote publiek) vrij onbekende artiesten boekt als Pheek en Bruno Pronsato. Na een uitstapje naar het Magazijn (met de Amerikaanse live-act Someone Else) wordt de Poema waarschijnlijk hun vaste uitvalsbasis. Ik hoop dat mensen door mijn muziek hun blik verwijden.

Liron van Daalen (23) was er vroeg bij in de dance-scene en is niet op z’n mondje gevallen. Op zijn twaalfde begon hij met het draaien van hardcore. Dat was voor de grote hype. Parkzicht was dé plek en het was nog in het tijdperk van de cassettebandjes. Als 14’jarig ventje bezocht hij al feesten in de Energiehal in Rotterdam die overdag werden gehouden. Hij zag dj Rob lopen, stapte erop af en zei: Ik ben Liron van Daalen en ik draai ook. Daar was hij redelijk van onder de indruk dus mocht ik een plaat draaie, vertelt Liron op een Amsterdams terras. Als het goed ging, mocht ik iets langer. Uiteindelijk heb ik 20 minuten gedraaid voor zo’n 7000 man. Helemaal te gek natuurlijk. Later heeft de organisator me nog gevraagd om een keer te draaien op Koninginnedag. Toen heb ik anderhalf uur gedraaid.

Een leuke dj- of artiestenaam vinden is tegenwoordig een crime want originele namen zijn schaars. De prachtige naam Kabale und Liebe, vrij vertaald Kabaal en Liefde, komt van een Duits literatuurboek en toneelstuk van Friedrich Schiller. Ik vond dat zo’n mooie titel, dat ik mezelf al had voorgenomen daar ooit iets mee te doen. Toen ik wilde beginnen met produceren en ik een eerlijke mening van mensen om me heen wilde, heb ik die naam aangenomen.

Platenkoffer Van Daalen begon zijn dj-carriere in dezelfde clubs als Tiesto: De Spock en de Lente. Na een half jaar rechtenstudie pakte hij zijn biezen en ging een jaar backpacken in door Australië, Maleisie en Thailand. Bijbaantjes als fruit plukken hoefde hij niet lang te doen, want al snel kon hij aan de slag als dj. k had mijn platenkoffer al ingepakt en m’n moeder gevraagd of ze hem op kon sturen als dat nodig zou zijn. Binnen twee weken had ik een boeking en heb ik door heel Australië gedraaid. Het grappige was dat ik daar met minimal in aanraking kwam en toen ik terugkwam, was het hier ook helemaal hot.

Inspiratie Van Daalen haalt zijn muzikale inspiratie niet altijd uit muziek. Veel vaker door dingen uit het dagelijks leven. Door te lezen of tijdens een wandeling door de stad. Of als ik met m’n laptop in het park zit en de vogeltjes hoor fluiten. Dat klinkt misschien heel zweverig, maar zo is het gewoon. Ik wil met mijn muziek niet een boodschap overbrengen, maar ik hoop wel dat mensen hun blik verwijden. Mensen erop attent maken op dat er nog meer is dan de dingen die ze standaard aanzetten. Ik wil mensen in een bepaalde mood brengen en dan die langzaam vormen naar iets wat ik mooi vind. Een aaneenschakeling van emoties.

Kabale und Liebe staat 28 december op Kortsluiting in Studio 80 Amsterdam. Meer informatie in zijn profiel.