GO Magazine

Estroe

Niet iedereen die op haar platen danst realiseert zich dat er een gediplomeerde verpleegkundige achter de draaitafels staat.

En waarom zouden ze ook? Estroe is in de eerste plaats een ontzettend goede dj. Die sinds kort ook live optreedt met haar eigen producties. Maar noem haar geen techno-dj. “Ik heb altijd van alles gedraaid en gemaakt."

De Amsterdamse Estroe (geboren in 1972 als Esther Roozendaal) behoort tegenwoordig tot het handjevol vrouwelijke dj’s dat het tot de top heeft geschopt. Ze draaide de afgelopen jaren op alle grote festivals, waaronder Dance Valley, Lowlands en het Movement Festival in Detroit. Daar stond ze zij aan zij naast DJ’s als Sven Vath, Derrick May en Carl Cox.
Die laatste zette onlangs doodleuk haar single Belissimore in zijn top tien.

Inmiddels wordt Estroe ook als muzikant serieus genomen. Ze begint met produceren in een periode dat techno bezig is met een ‘wedstrijdje harder & grimmiger’, ergens in 2003. Als (onbewuste) tegenreactie hierop grijpt Estroe op haar eerste singles terug op de begindagen van Detroit techno, toen Carl Craig, Kenny Larkin en het Britse gezelschap The Black Dog hun synthesizers nog van een warm dekentje voorzagen in plaats van ze af te raggen.

Niet verwonderlijk dus dat de strings op singles als Taxotere, Easy Going en Synaps domineren. Het draait op Estroes werk in de eerste plaats om sfeer, niet om hoe dik opgepompt de basdrums zijn. Ik vind het belangrijk dat muziek een bepaalde emotie bij mensen oproept. Of dat nu troost, rust of opwinding is.

Als dj deed Estroe veel ervaring op in de Amsterdamse club Mazzo, ze was daar een van de residents van de succesvolle "Off the Record" avonden samen met dj's Carlijn, Cellie en steve Rachmad. daarnaast hostte ze een avond voor nieuw talent geheten "Set Off" en deelde ze het concept "Explicit Sounds" samen met Steffi. (Klakson) waar de experimentelere electronica werd gebracht. helaas sloot de Mazzo haar deuren in 2004.

In 2007 staat Estroe tien jaar achter de draaitafels. Ze houdt van lange sets waarin ze de tijd krijgt om te bouwen aan sfeer en waarin ruimte is voor zowel diepe onderstromen als het pure dansvloerwerk. Haar stijl is warm, subtiel en tegelijkertijd energiek.

Wie Estroes zelfgeproduceerde stijlvolle en elegante house en warme techno wil horen kan terecht bij haar livesets, waarmee ze sinds kort langs het clubcircuit reist. In de zomer van 2006 geeft ze succesvolle optredens in de Amsterdamse clubs 11, Studio 80 en in de Gashouder op het grote technofeest Awakenings.
In het najaar van dat jaar lanceert ze bovendien het weblabel EevoNext, dat ze samen met Stefan ‘Terrace’ Robbers en Klaas-Jan 'The Moderator' Jongsma bestiert.

Met de release van Driven op Connaisseur en Bellisimore op 7th Sign, waarbij zij volledige support krijgt van o.a. Laurent Garnier, Funk d Void en Ben Sims, lijkt het erop dat Estroe nu definitief internationaal is doorgebroken.

Dateline

1997: debuteert op een HQ-Party in de Amsterdamse Melkweg en wordt al snel resident dj voor de Concept Parties.

1998: draait op oa. Mysteryland en Dance Valley festivals, begint af en toe in de Mazzo te draaien en wordt genomineerd voor Zilveren Ster Award als aanstormend talent.

1999: Draait oa. in de Tresor (Berlijn), Club 10/40 (Leipzig), Kozzmozz (Gent), Dance Valley, FFWD en Awakenings. verder dat jaar in veel bekende clubs in Nederland (Doornroosje, Mazzo, Funki Bizniz)

2000: Krijgt eigen clubavond in de Amsterdamse club Mazzo onder de naam Off The Record. Draait wederom op Dance Valley en Awakenings en dit jaar ook op Innercity.

2001: Draait behalve in de reguliere nederlandse clubs en festivals ook wat meer in het buitenland. (Duitsland, Schotland, Glasgow, Israel, Italië, Zwitserland, Finland)

2002: Start van de nieuwe clubavond Explicit Sounds, samen met DJ Steffi in de Mazzo, en start van de avonden voor nieuw talent; Set Off. Draait op o.a. Noorderslag festival, Groningen en in poppodia en clubs als 013, Patronaat, Winkel van Sinkel, Hedon, De Rechter etc.

2003: Begint met het produceren van muziek. Draait op bovengenoemde plaatsen.

2004: Optreden op Movement Festival in Detroit. Afsluitende dj van het Lowlandsfestival (75.000 bezoekers).  Draait op Speakerplay feesten en debuteert met haar eerste release Easy Going op de Minimalistomuch ep op Lessismorecordings.

2005: Betrokken bij web community Little D. Maakt een demo voor een Heineken commercial. Singles voor Lessismore en Musical Journeys. Daarbij natuurlijk dj-boekingen in binnen en buitenland.

2006: Treedt voor het eerst live op in de Amsterdamse Club 11 en vervolgens op Awakenings in de Gashouder. Brengt Bellisimore uit op het Schotse technolabel 7th Sign. De single komt terecht in de november top tien van DJ Carl Cox. Begint samen met Stefan Robbers en Klaas-Jan Jongsma het EevoNext label.

2007: Debuut 12" 'Drifting' op EevoNext, release op het Duitse label Connaisseur Superieur.
10 jarig jubileum als dj.

estroe.com