GO Magazine

Funk is het toverwoord

Eclectisch. Mark Kneppers van Kraak & Smaak vindt het een rotwoord. Toch is de muziek die hij samen met Oscar de Jong en Wim Plug maakt te beschrijven als, sja, eclectisch. En funky natuurlijk. Als om zijn eclecticisme nog wat meer te onderstrepen, is Mark ook nog eigenaar van een Leidse platenzaak.

Lees meerDe sound van Deep Dish

Als een complete sound naar je genoemd wordt, weet je dat je het hebt gemaakt. Deep Dish is een sound, maar dat niet alleen: het is een platenlabel, winkel én een producer-dj duo: Sharam Tayebi en Ali

Lees meer

Het enkeltje Londen van Martijn ten Velden

Om maar eens een open deur in te trappen: Nederlandse dance scoort in het buitenland. Tiësto draait overal ter wereld; Sander Kleinenberg is big in Japan en er is zelfs een Engelse dj die een Nederlands klinkend alias aanneemt (Jurgen Vries). In eerste instantie vermoed je een dergelijke truc ook bij Martijn ten Velden, een succesvol danceproducer die in Londen woont. Niets is minder waar: Martijn is honderd procent Hollander.

Lees meerMylo en het maken van een xtc-plaat

De Schotse producer Mylo veroverde afgelopen zomer de harten van vele dance-liefhebbers met zijn happy catchy tunes. Bij wie bleef dat deuntje van zijn megahit ‘Motherfuckers gonna drop the pressure’ nou niet hangen? We spraken de 24-jarige Miles McInnes op het Amsterdam Dance Event.

Lees meerGodzijdank beïnvloed door minimal

Misstress Barbara houdt niet meer van 'hard'

Misstress Barbara (gespeld met vier essen, om de woorden Miss en Stress te benadrukken) wordt in 1975 geboren in Sicilië. Op haar achtste verhuist het gezin naar Montreal, waar Barbara sinds die tijd woont. In 1994 verschoof haar muzikale interesse naar techno. Een jaar nadien verkocht ze haar drumstel voor twee SL’s en een mixer, waarna ze in 1996 haar eerste boeking krijgt. Sindsdien kijkt ze niet terug en is ze gevierd techno deejay over de hele wereld.

Lees meerDe ongekroonde undergroundkoningin van Berlijn

Ellen Allien runt een van de meest gerespecteerde labels in Berlijn

De ongekroonde undergroundkoningin van Berlijn. Het wil wat zeggen, als je zo genoemd wordt door Miss Kitten. Ellen Allien alias Braincandy is niet alleen dj, manager en producer, maar ook oprichter van platenlabel BPitch Control, een van de meest gerespecteerde techno/electrolabels van Duitsland.

Lees meer

Draaien is het liefste dat Miss Kittin doet

Het moderne Berlijnse electrogeluid wordt vertegenwoordigd door Miss Kittin. Niet in de laatste plaats door haar uiterlijk draait ze door heel Europa. Haar grote doorbraak kwam enkele jaren geleden met een samenwerking met de Fransman The Hacker. Ze brengt eigen produkties uit en maakt remixen, onder meer in samenwerking met Tiga. Maar het liefst van alles doet ze toch deejayen.

Lees meer
Geen tijd zonder muziek

Carl Cox kan zich geen tijd herinneren zonder muziek. Zijn beide ouders komen van Barbados en voedden jonge Carl op met de lijfstijl to match: altijd in voor een feestje en liefde voor goede muziek. Zijn vroegste herinneringen bestaan uit Booker T, Aretha Franklin en natuurlijk Elvis. De soulcollectie van zijn ouders ontdekte hij snel en naar eigen zeggen was hij al het vuur achter menig feestje in de huiskamer.

Lees meer

Dark disco till you drop

Black Strobe is het succesvolle project van Arnaud Reboutini en Ivan Smagghe. Het duo bracht in 2002 twee singles uit, die binnen de kortste keren op veel electro verzamelalbums stonden. De electroclash-hype deed daarna de rest: de dark disco-electro act ging als een speer en de boekingen liepen binnen. Deze zomer staan de heren op 5 Days Off en spelen ze in het voorprogramma van Underworld op datzelfde festival.

Lees meer

Betrokken met liefde

Net terug van de Winter Music Conference in Miami, heeft 100% Isis alweer een druk schema voor de boeg. Deze maand staat ze in verschillende clubs met

Lees meer

Vitalic doorbreekt de stilte

In de zomer van 2001 danste elke partyganger en festivaltijger op de klanken The Poney EP, een ijzersterke plaat met louter toptracks. Daarna bleef het angstvallig stil rond de maker van die EP, Vitalic. Pascal Arbez, de man achter Vitalic, kwam maar niet met een langspeler en strooide dance-liefhebbers zand in de ogen door (zo bleek later) een nep-bio op zijn site te zetten over zijn gigolo-bestaan. Nu zijn langverwachte album eindelijk uit is, doorbreekt hij de stilte.

Lees meer

Michel de Hey:

De nieuwste mixcd van Michel de Hey, Two Faces is afgelopen voorjaar uitgekomen. Het album bevat twee schijfjes, de ene rustig, melodieus en ingetogen, de tweede met hardere techno. Na het bewust einde van de Future-avonden draait Michel tegenwoordig veel in het buitenland. Met de zomer voor de deur worden het drukke tijden.

Lees meer

Minimize to Magdamize

De rijzende ster in minimalland heet Magda. De Poolse is de protegé en goede vriendin van Richie Hawtin. Magda heeft het kunstje van emo-techno goed onder de knie gekregen en draait tegenwoordig voor volle en dolenthousiaste zalen.

Lees meer

De Groove van dj T.

Een ding was zo klaar al een klontje in het leven van Thomas Koch, hij ging iets met muziek doen. Het werd veel meer dan dat. Koch, bij clubbers en party-animal beter bekend als Dj T., kocht op zijn achtste al z

Lees meer


Twintig jaar pure muziekhistorie

Kevin Saunderson was vorige maand in Nederland om het debuut van zijn Elevator Tour voor te bereiden. De kick-off van deze wereldtour zou in Den Haag plaatsvinden als onderdeel van de programmering van TodaysArt, een festival voor Art, Music en Technology, maar werd op het laatste moment gecancelled. Zijn wereldtour, de Fuse-In presents Kevin Saunderson Elevator World Tour is een vier uur durende mix van een live optreden en DJ show waarbij de originele versies van zijn klassiekers

Lees meer

Londen Elektricity: Actief als een energiecentrale

Van drum & bass moet je houden. Het kan behoorlijk op je zenuwen werken en erop dansen is al helemaal een crime. De muziek die de Londense band Londen Elektricity maakt valt ook onder de noemer d&b. Dat zou je op het eerste gezicht niet zeggen. De beats zijn licht, erg dansvloergericht en de Londenaren houden duidelijk van vocalen. Kortom: voor elk wat wils.

Lees meer

Musique froide

Na een druk festivalschema waarbij continu nieuwe platen van The Hacker (Michel Amato) uitkwamen en een aanstaande tour door de Verenigde Staten, gaat de succesvolle Amato nu wat rustiger tijden tegemoet. Na de electroclashhype is zijn sound veranderd. ‘Het is niet meer zo soepel, zo poppy. Het is musique froide.’

Lees meer

Audio Bullys maken muziek voor fun

De Audio Bullys gaan hard, heel hard. Twee jaar jaar geleden traden Tom Dinsdale en Simon Franks nog op in Club Lek. In juli dit jaar probeerden ze 37.500 mensen te mennen in de Amsterdam Arena tijdens Sensation White. De Bully’s, een zanger en een dj, beleefden afgelopen zomer hun doorbraak naar het grote publiek. Met Bang Bang (een aanstekelijke remix van Nancy ‘Kill Bill’ Sinatra’s Shot me down) hadden ze een commercieel geluid in handen. Alleen het tweede album laat nogal een tijd op zich wachten. We bellen even met Tom Dinsdale, het creatieve brein van de Audio Bully’s.

Lees meer

Derrick May: een man met een missie

Denk aan techno en je komt al snel uit bij Derrick May. Samen met schoolmaatjes Juan Atkins en Kevin Saunderson (samen The Belleville Three) was hij verantwoordelijk voor het ontstaan van technomuziek begin jaren tachtig. 25 jaar later dansen honderdduizenden jongeren wekelijks op de industriele variant van de good old vierkwartsmaat. De inmiddels 42-jarige May vertoont nog geen sporen van ouderdom. Wie hem afgelopen zomer aan het werk heeft gezien op de diverse zomerfestivals kan het beamen: de Amerikaan straalt met zijn sets nog steeds enorm veel energie en passie uit. Techno zoals het ooit bedoeld is. Emotioneel, spannend en meeslepend. Op zoek naar het geheim van Derrick May: ‘Ik heb een missie. De wereld redden van slechte muziek.’

Lees meer


De funk en boogie van Jazzanova

De muziek van Jazzanova heeft zijn wortels in jazz en moderne beats. Het Berlijnse trio produceert een moderne mix van house, drum ‘n’ bass, latin, funk en boogie. Hun plaatjes verschijnen op het wereldberoemde Blue Note-label.

Lees meer

Een echte house dj

Drukke tijden voor Roog. Alsof het uitbrengen van een mixcd op zijn eigen label nog niet genoeg werk is, organiseerde hij eind oktober (tijdens het Amsterdam Dance Event) een uitverkochte avond in de Escape.

Lees meer

This is electro

Anthony Rother: anti-traditionalist

De dertigjarige producer en labeleigenaar uit Offenbach (Frankfurt) weet waar hij het over heeft als hij een compilatie

Lees meer

Uitvinder van acid is back on track

Op een dag pakte Nathaniel Pierre Jones de drumcomputer Roland TB 303 en ging er muziek mee maken op zijn zolderkamertje. Het was in 1986 en acid was in de baarmoederfase. Jones, alias dj Pierre, bracht zijn creatie vervolgens uit onder de naam Acid tracks en gaf daarmee geboorte aan een heel nieuw genre binnen het housespectrum: acid. De afgelopen jaren hoorden we weinig van hem. Pierre hield zich even op de vlakte op housegebied. Twintig jaar later heeft dj Pierre zich hervonden en staat hij op het punt om zijn allereerste studioalbum uit te brengen. In maart 2006 verschijnt Afro Acid Project. We vragen hem over het hoe en waarom van zijn plaat, hoe hij de ontwikkeling van acid heeft ervaren en hoe hij de toekomst ziet:

Lees meer

Tomas Andersson: De man achter Washing Up

De producties van Tomas Andersson, een rustige Zweed die met vrouw en kind in Stockholm woont, werden in 2003 opgepikt door het Berlijnse Bpitchcontrol-label. Ellen Allien heeft namelijk een neus voor sferische, diepe techno. Afgelopen zomer ging menig dansvloer als een speer als het met funk doorspekte Washing Up voorbij kwam. De man achter de plaat: Tomas Andersson. We gingen op zoek naar zijn roots.

Lees meer

Cuban Brothers: 'Holland is machtig'

De Cuban Brothers zijn een stelletje Engelsen met teveel make-up op de foto, een zeer nep accent en ze draaien funky latin beats. Pardon, De Cuban Brothers zijn Cubanen die met hun meer dan vermakelijke show al op verschillende festivals hebben gespeeld en waren ook op de MTV Music Awards te zien. Ik sprak met Mik… Miguel. De zanger, danser en DJ van het stel was met de band onderweg in de tourbus.

Lees meer

DJ Dazzle: Trance is weer een beetje underground!

Een van de uitspraken van Dazzle, thuis beter bekend als Martijn Wittenbols, tijdens ons gesprek. Dazzle timmert ondertussen al weer vijftien jaar hard aan de weg en heeft in die periode verschillende kanten van de scene mogen aanschouwen. Van resident in De Spock in Breda tot aan werken bij Magik en Black Hole Recordings, draaien in het buitenland en het opzetten van een eigen label. De dertigjarige Bredase goedzak heeft het naar zijn zin met alles wat hij nu doet en dat is duidelijk te merken.

Lees meer